Czy zdiagnozowano raka, lub po prostu chcesz zrzucić kilka kilogramów, istnieje wiele sposobów, aby usunąć nadmiar białka z organizmu. To może pomóc Ci utrzymać metabolizm w górze i wagę pod kontrolą.
Diety wysokobiałkowe mogą powodować przyrost wagi
Pomimo szumu, diety wysokobiałkowe mogą nie być najlepszym wyborem dla każdego. W rzeczywistości, ostatnie badanie sugeruje, że mogą one faktycznie powodować przyrost masy ciała. Jeśli nie jesteś pewien, zawsze możesz porozmawiać z lekarzem o swoich opcjach.
Dieta wysokobiałkowa może zwiększyć tempo metabolizmu, zmniejszyć głód i zwiększyć sytość. Pomaga również utrzymać masę mięśniową, co może prowadzić do większego potencjału spalania kalorii. Jednakże, dieta wysokobiałkowa może narazić Cię na ryzyko kilku problemów zdrowotnych. Ponadto spożywanie zbyt dużej ilości białka może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak kamienie nerkowe. Jakie są więc główne zagrożenia?
Jednym z największych zagrożeń związanych z dietą wysokobiałkową jest to, że może ona zwiększyć Twoje ryzyko śmierci. Naukowcy odkryli, że ci, którzy stosowali dietę, która zawierała 20% lub więcej ich kalorii w postaci białka, mieli o 50% większą szansę na śmierć w porównaniu z tymi, którzy jedli dietę niskobiałkową. Dzieje się tak dlatego, że białko może zakłócić zdolność organizmu do metabolizowania glukozy. IOM zaleca, aby zdrowe osoby dorosłe spożywały od 10 do 35 procent dziennego spożycia energii z białka.
Dobra wiadomość jest taka, że większość ludzi może bezpiecznie zwiększyć spożycie białka bez większych problemów. Na przykład, niektóre rośliny, takie jak quinoa, zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów.
Ale, tak jak w przypadku każdego innego pożywienia, istnieją ograniczenia mocy białka. Na przykład, nadmiar białka może powodować problemy z nerkami, dlatego najlepiej unikać źródeł opartych na zwierzętach. Obejmuje to czerwone mięso.
Inne obawy obejmują ilość tłuszczu w twojej diecie. Typowa dieta wysokobiałkowa zaczyna się od 30% stosunku białka do tłuszczu, ale wielu zwolenników diety sugeruje dostosowanie stosunku, aby włączyć różne makroskładniki. Jest to ważne, ponieważ różne rodzaje zwierząt produkują różne ilości białka, a niektóre są bardziej skłonne do otyłości.
Dobrze opracowana dieta wysokobiałkowa powinna zawierać pokarmy bogate w składniki odżywcze, takie jak pełne ziarna, chude mięsa i warzywa. Ponadto, należy unikać przetworzonych źródeł białka, takich jak smażone białko. Pokarmy te zawierają tłuszcze nasycone, które są znane z negatywnego wpływu na zdrowie. Smażony element białka jest również prawdopodobne, aby mieć więcej sodu, który może również mieć negatywne skutki dla zdrowia.
Dieta wysokobiałkowa może również zmniejszyć ryzyko chorób serca. Według badania z 2018 roku osoby, które jedzą dużo ryb, są mniej narażone na ryzyko rozwoju chorób serca. Warto również zauważyć, że niektóre pokarmy, takie jak orzechy, mogą mieć niższe ryzyko rozwoju choroby serca.
Wybór diety wysokobiałkowej może również pomóc w osiągnięciu lepszej kontroli porcji. Jednak może to być trudne do zrobienia w pojedynkę. Możesz śledzić swoje spożycie makroskładników za pomocą aplikacji na smartfony, takiej jak MyFitnessPal. Niezależnie od wyboru, pamiętaj, że najważniejszym czynnikiem udanej utraty wagi jest Twój osobisty plan żywieniowy.
Diety niskobiałkowe zmniejszają obciążenie pracą nerek i wątroby
Stosowanie diet niskobiałkowych może być przydatną strategią leczenia u pacjentów z CKD, którzy mają zmniejszoną funkcję nerek. Dieta ta zmniejsza obciążenie pracą nerek i wątroby. Poprawia również stan odżywienia pacjenta i opóźnia konieczność wykonania dializ. Istnieją jednak ograniczenia tej terapii.
Standardowa dieta niskobiałkowa to schemat żywienia zawierający 0,6-0,7 grama białka na kilogram masy ciała na dobę. Dieta ta powinna zawierać co najmniej 50 procent białka o wysokiej wartości biologicznej. U osób dorosłych z utrwaloną CKD dieta ta powinna być oparta na warzywach i węglowodanach. Nie powinna ona powodować ujemnego bilansu azotowego.
Wykazano, że stosowanie diet niskobiałkowych spowalnia postęp CKD i opóźnia konieczność przewlekłej dializy. Niektóre badania wskazują również, że diety niskobiałkowe mogą zwiększać długowieczność. Ponadto, dieta niskobiałkowa może być stosowana w leczeniu wielu różnych stanów chorobowych. Dodatkowo, schemat niskobiałkowy może być pomocny w zmniejszeniu częstości występowania zespołu nerczycowego i objawów mocznicowych.
Celem diety niskobiałkowej jest zmniejszenie produkcji i gromadzenia mocznika. Mocznik jest produktem odpadowym, który jest wytwarzany przez organizm podczas trawienia pokarmu. Jest on metabolizowany przez wątrobę. Gdy gromadzi się we krwi, może prowadzić do problemów zdrowotnych. Ponadto, nagromadzenie mocznika może sprzyjać pogorszeniu funkcji nerek. W zamożnych społeczeństwach ilość spożywanego białka może często przekraczać możliwości nerek.
Włoscy nefrolodzy mają wieloletnią tradycję leczenia pacjentów z CKD dietą niskobiałkową. Pod koniec lat 80. ubiegłego wieku odnotowano pewne pozytywne wyniki w leczeniu CKD poprzez stosowanie diety niskobiałkowej. Diety te nie były przeznaczone do leczenia zaawansowanej CKD, ale do korygowania nieprawidłowości metabolicznych.
Diety niskobiałkowe powinny być dostosowane do każdego pacjenta indywidualnie. Ponadto powinny odbywać się pod nadzorem lekarza lub dietetyka. Głównymi wyznacznikami przestrzegania diety są zrozumienie jej przez pacjenta oraz jego zadowolenie. Jeśli pacjent nie stosuje się do zaleceń dietetycznych, sukces programu jest znacznie mniejszy.
Sukces programu diety niskobiałkowej zależy od przestrzegania zaleceń przez pacjenta. Preferowane jest elastyczne podejście, aby zapewnić przestrzeganie zasad przez pacjenta. Wymaga ono również wysokiego poziomu akceptacji pacjenta i wsparcia społecznego. Relacja lekarz-pacjent ma ogromne znaczenie dla pomyślnego wdrożenia diety niskobiałkowej. Ważne jest również posiadanie wykwalifikowanego i doświadczonego dietetyka, który rozumie dietę. Tacy specjaliści są rzadkością w codziennej praktyce klinicznej.
Ponadto dieta niskobiałkowa powinna być zindywidualizowana pod kątem potrzeb żywieniowych każdego pacjenta. Dotyczy to również ilości i jakości przyjmowanych białek. Ogólnie rzecz biorąc, zdrowy człowiek potrzebuje od 40-60 gramów białka dziennie. Dieta wysokobiałkowa dla utraty wagi może wymagać wyższego procentu białka niż dieta niskobiałkowa. Podobnie, dieta niskobiałkowa może być również stosowana jako etap pomostowy pomiędzy leczeniem zachowawczym a przewlekłą dializą.
Leczenie przyczyny podstawowej
Posiadanie wysokiej zawartości białka w moczu jest prawdziwym bólem w… hm… no cóż, wiesz gdzie szukać. Podczas gdy istnieje kilka sposobów na wyleczenie tego stanu, zwykli podejrzani są twoimi najlepszymi zakładami. Najczęstsze i najbardziej prawdopodobne przyczyny to infekcja, odwodnienie i genetyka. Dobrą wiadomością jest to, że istnieje kilka zabiegów do rozważenia, w tym chirurgia, dializa i homeopatia. Największą przeszkodą jest to, że trzeba będzie znaleźć nefrologa. Wykwalifikowany lekarz może być w stanie zapewnić Ci opiekę, na którą zasługujesz. Nefrolog zdejmie z Pana/Pani głowy domysły i przeprowadzi dokładne badanie krwiobiegu. Pozwoli to na otrzymanie najwyższej jakości opieki, jaka jest możliwa. Na szczęście, osoby te będą miały mało stresujące środowisko z wysoko wyszkolonym lekarzem i personelem. Będą one bogactwem wiedzy na temat wszystkich twoich obaw związanych z nefrologią i nowotworami.
Podobne tematy